11.10.2023 Jesienne smaki i zapachy

W kolejnych jesiennych dniach, chłopcy z grupy zajączków, poznawali dary jesienne zbierane z naszych pól i ogrodów 🫑. Nazywali, dopasowywali oraz literowali nazwy warzyw znajdujących się w bogatym w witaminy koszu. Amisiaki przypomniały sobie jak wygląda litera „B” oraz jak się ją wymawia. Ćwiczyliśmy układanie według wzoru z wykorzystaniem kasztanów i żołędzi. Następnie wyklejaliśmy wzory litery wielkiej i małej „b” plasteliną. Dzieci poprzez literowanie odnajdywały literę w wyrazach takich jak: banan, balony, bałwan. Przedszkolaki zapoznały się, także z procesem kiszenia ogórków🥒. Poznały produkty potrzebne do kiszenia: ogórki, chrzan, czosnek, koper, woda i sól🧄. Mogły dotknąć, powąchać czy nawet spróbować niektórych składników. Przed rozpoczęciem pracy dzieci umyły ogórki, następnie układały je do słoików, dokładały niezbędne przyprawy oraz zalewały wodą z solą.