Dzień chleba
W zeszłym tygodniu obchodziliśmy Dzień Chleba. Przedszkolaki z grup Myszek i Jeżyków poznały różne rodzaje chleba: pszenny, kukurydziany i razowy. Dzieci miały okazję rozpoznać go za pomocą zmysłów: węchu, smaku, dotyku. A co takiego się działo? Na początku AMIsiaki poznały źdźbła pszenicy, owsa i żyta oraz kukurydzę. Następnie ciocia pokazała jak wygląda mąka pszenna, żytnia i kukurydziana. I tak oto nasze dzieci mogły się przekonać jak powstaje mąka mając bardzo ważne zadanie do wykonania. Myszki i Jeżyki dostały młynek, do którego musiały wsypać ziarna pszenicy, a następnie wspólnie z ciocią zmielić. Gdy otworzyliśmy młynek ujrzeliśmy, że powstała tam mąka. Takie doświadczenie naszym przedszkolakom sprawiło wiele frajdy. Na koniec Amisiaki poznały i posmakowały pyszne chlebki… Teraz wiedzą z czego powstaje ich ulubiony chlebek, który codziennie zajadają w postaci kanapek wykonanych przez swoje mamy.