2018.10.23. Smakujemy przetwory – Biedronki

Tym razem u biedronek coś miłego dla podniebienia. Przy okazji rozmowy o przygotowaniach do zimy, poznaliśmy nowe pojęcie spiżarnia. Łał ile ona skrywa skarbów, można tam znaleźć coś na słodko, coś na słono i coś na kwaśno. Ciocia Agata przeniosła nas w świat spiżarni bardzo szybko, bo dostarczyła nam wrażeń smakowych płynących prosto ze spiżarni. W magicznej torbie przyniosła słoiki w których skrywało się coś pachnącego i kolorowego. Coś na słodko – prażone jabłuszko, coś na kwaśno – kiszone ogórki i coś na słono swojski przecier pomidorowy. Każde z dzieci odnalazło swój smak, każdemu spodobało się coś innego. Dodatkowo przypominaliśmy i utrwalaliśmy sobie znak graficzny cyfry jedne, powstały piękne kolorowe mozaiki liczbowe.