Dwa tygodnie temu grupa Jeżyków pilnie wykonywała prace ogrodnicze, a mianowicie dzieci sadziły cebulę. Każde dziecko miało okazję chwilę pobawić się w ogrodnika, zasadzić, obsypać ziemią i podlać cebulki. Przez dwa tygodnie dzieci musiały zadbać o posadzone cebule, doglądać je i podlewać, a także obracać w stronę słońca. Po tygodniu z cebulek wyrósł dorodny szczypiorek.
Tak pięknie wyglądający szczypiorek należało odpowiednio wykorzystać. Postanowiliśmy przygotować wiosenny twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką. Z tego względu Amisiaki wybrały się na zakupy po potrzebne produkty. Następnie dzieci zamieniły się w kucharzy, pokroiły rzodkiewkę, wymieszały twarożek ze śmietaną i szczypiorkiem. Powstała niesamowicie zdrowa i smaczna przekąska, którą zaserwowano na lekkich wafelkach ryżowych